Systém zliav pre seniorov

06.08.2010 Prešov

Seniori majú v meste Prešov možnosti na mnoho zliav. Ročne tak môžu ušetriť až niekoľko stoviek eúr.
Medzi najvýraznejšie zľavy na daniach a poplatkoch patria napríklad:
50 % z dane za pozemky, ktorých vlastníkmi sú občania starší ako 70 rokov, ak tieto pozemky slúžia výhradne na ich osobnú potrebu,

50 % z dane za stavby na bývanie a byty vo vlastníctve občanov starších ako 70 rokov, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie,

100% z dane za psa občania nad 70 rokov pokiaľ bývajú sami.

Na poplatku za odvoz komunálneho odpadu ušetria seniori, ktorí dosiahli vek 65 rokov k 1. januáru roka, pre ktorý sa poplatok vyrubuje. Výška zľavy je 3,32 €

Seniori majú možnosti zliav a výhod aj na odbore školstva, kultúry a športu. Pod jeho kompetencie totiž spadá aj vykonávanie občianskych obradov podľa VZN č.174/2008. Všetky nižšie uvedené obrady sa vykonávajú pre občanov bezplatne:

Pri príležitosti životného jubilea 70,80 a 90 rokov sa na slávnostný obrad na mestskom úrade pozývajú raz do mesiaca všetci jubilanti, ktorí sa v danom mesiaci narodili a majú trvalé bydlisko v Prešove. Na obrade dostávajú malú pozornosť. Storočným oslávencom chodieva primátor blahoželať osobne a dostávajú kyticu a dar v hodnote 100 €.

Na požiadanie príbuzných alebo manželov, ktorí musia mať trvalé bydlisko na území Prešova, sa vykonávajú obrady jubilejných svadieb po 50, 60 a viac rokoch. /zlaté, diamantové... . sobáše/ Manželia dostávajú kyticu a dar.

Na požiadanie sa vykonávajú po 25, 30,35,40... ... rokoch pomaturitné stretnutia absolventov škôl , ktoré sa nachádzajú na území mesta Prešov. Zúčastnení absolventi dostávajú kyticu a knižnú publikáciu o Prešove.

Seniori majú aj mimoriadne zaujímavé zľavy pri cestovaní mestskou hromadnou dopravou a za parkovanie.
Zľava vo výške 100% na cestovné sa týka všetkých občanov vo veku nad 70 rokov.
Poberatelia starobných dôchodkov majú nárok na zľavu vo výške 50% na cestovné lístky.
„Prešovskou špecialitou“ od roku 2007 je cestovanie dôchodcov vo veku od 65 do 70 rokov v čase mimo dopravnej špičky úplne bezplatne, tj. od 8.00-13.00 hod. a od 17.00 -23.00 hod. Cestovanie mestskou hromadnou dopravou počas víkendov je pre občanov od 65 r. taktiež úplne zdarma.
Seniori sú taktiež zahrnutí do bezplatného polhodinového parkovania v druhej a tretej centrálnej zóne, ktoré platí pre všetkých Prešovčanov.

Pridal: Iveta Adamová
 

Vyberte región

mark